Landets største bestilling

En stor ordre

Arket som prosjektleder og innkjøpsansvarlig holder mellom seg, er den endelige bestillingen til entreprenøren som skal bygge ut og rehabilitere skolen i bakgrunnen.

I løpet av noen få tastetrykk har innkjøpsansvarlig Kjell – Erik Haukland og prosjektleder Morten Gulbrandsen rett og slett bestilt seg en plass blant norges beste på eHandel!

Når kontrakten var skrevet med entreprenøren som skal bygge ut og rehabilitere Solberg skole i Nedre Eiker kommune, var det helt naturlig for innkjøpsansvarlig å benytte kommunens elektroniske bestillingssystem til å bekrefte bestillingen.

Bestillingen, som var på nærmere hundre millioner kroner, har ført til at Nedre Eiker kommune nå allerede har nådd sine eHandelsmål for 2013. Målet er at minst 10% av vare- og tjenestekjøpene skal gå gjennom bestillingssystemet. Det har de klart, med god margin.

– Så vidt jeg kan se er det den største enkeltbestillingen i landet i år. Den har rykket kommunen rett opp i toppsjiktet på landsoversikten over andel elektroniske innkjøp, sier Brikt Grendar i Capgemini – IBX som har ansvaret for ehandelsplattformen i Norge.

Hvert kvartal summerer Capgemini og DIFI tallene for hele landet og lager en liste over de som har høyest omsetning. Nedre Eiker er altså sikret plass her.

En gladsak, altså.

Men akkurat som «The Fox» klatrer og faller på amerikanske hitlister, må også Nedre Eiker kommune komme opp med noe nytt hvis de skal beholde plassen sin. Derfor stopper det ikke her. Kjell-Erik Haukland og Nedre Eiker kommune har etablert et system som kan sende både store og små bestillinger. De satser nå på at alt som kjøpes av varer og tjenester skal gå gjennom samme kanal. Nå kan nemlig både skolebøker og skolebygg bestilles like enkelt.

Nedre Eiker kommune er en av 19 offentlige virksomheter i BTV-regionen som har satt seg samme mål: 10% av kjøpene skal gjennom bestillingssystemet. Flere har allerede klart det, og hemmeligheten ligger i å se på både små og store kjøp. Tradisjonelt har utrullingen av eHandel fokusert på de små kjøpene. Det er ikke feil. Det er mye å hente på å kjøpe penner, matvarer, bøker, kopipapir og arbeidstøy riktig. For eksempel er de gule jakkene på bildet kjøpt fra kommunens rammeavtaleleverandør, via eHandel.

Men det er også mye å hente på å kjøpe et skolebygg riktig. Hvorfor skal ikke de store kjøpene bekreftes skriftlig? En kontrakt gir fremdeles rom for tolkning. En bestilling er helt konkret. Dessuten får du gevinstene ved fakturabehandling og intern kvalitetskontroll som følger helt naturlig med når du bruker bestillingssystemet.

Det er ikke tilfeldig at mange kommuner har samme mål. Alle kommunene deltar i en felles støttefunksjon for eHandel som er ledet av BTV Innkjøp og finansiert av DIFI.

Hos BTV Innkjøp sitter Jonas Evensen, som har ansvar for support og jeg, som har ansvar for prosjektet. Sammen hjelper vi kommunene ved å tilrettelegge for at det skal bli så enkelt som mulig å ta eHandel i bruk. Nå er det så enkelt at eksempelvis Nedre Eiker kan bestille hva som helst fra hvem som helst, for eksempel skolebygg fra entreprenøren sin.

…og det er fremdeles tre måneder igjen av 2013. Dette blir spennende!

Har du bestilt noe spesielt på eHandel? Del historien i kommentarfeltet!

Reklamer

Om Ole Henrik Fjeld

Ansvarlig for eHandel i Buskerud fylkeskommune.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s